WAT DOEN WE MET DE DRUMMER?

Speel het Consentspel

Dat binnenzitten, op elkaars lip, kan danig op de zenuwen werken. Hoe houd je het gezellig? Speel het Consentspel, dan oefen je met het reguleren van spanning op een positieve manier. Spelenderwijs leer je beter met elkaar besluiten.

Leestijd: 1 minuut

In het Consentspel woon je met alle spelers in één huis. Samen maak je afspraken over het reilen en zeilen. Hoe verdelen we de kamers? Hoe doen we het met die ene parkeerplaats? Met huisdieren? Huisfeestjes?

Allemaal onderwerpen uit het dagelijks leven, waar je op een niet-alledaagse manier mee omgaat (want je gebruikt rondes en consent). Iedereen zit als zichzelf aan tafel: heb je in het echt geen auto, dan in het spel ook niet. Huur je er af en toe een, dan doe je dat ook in het spel. Je kunt het met kinderen vanaf een jaar of 10 spelen.

Dit spel is een van de leukste manieren om kennis te maken met onderdelen van sociocratie: de gespreksrondes en de consentbesluitvorming.

Consentbesluiten, leg even uit?

Bij consentbesluiten zoek je naar oplossingen die voor iedereen goed genoeg zijn. Dus niet per se de beste oplossing, maar wél eentje die bijdraagt aan plezierig samenwonen. Een oplossing waar iedereen mee uit de voeten kan.

Door creatief te zijn en het combineren van zienswijzen, kom je samen tot iets beters. Niemand heeft een kater, omdat hij de uitkomst niet ziet zitten. Goed voor de sfeer dus, zeker als je ineens veel meer tijd met elkaar moet doorbrengen.

Kans op verrassing

Spanning is er wel in dit spel (anders is het ook maar saai). Jij wil dit, een ander dat: ieders behoeften zijn anders. En toch wil je dat het samenwonen voor iedereen prettig is. Dat wordt spannend (er zal maar iemand drums spelen).

Maar de strijd van Risk of Kolonisten van Katan heb je niet. En dus ook niet de sippe gezichten aan het eind, of grootmoedig je verlies verbijten, of slaande deuren (als het héél heftig wordt). Maar wel: een prima sfeer, en kans op verrassingen: hé, dit besluit had ik niet aan zien komen, maar ik vind het prima.

Met hoeveel, voor hoeveel?

Zin in een uurtje spelen? Voor iedereen vanaf een jaar of 10. Minimaal 2 deelnemers, tot 7 deelnemers heeft iedereen een eigen kamer. Speel je met meer mensen, dan moeten mensen een kamer delen. Ook interessant!

HIER BESTEL JE HET CONSENTSPEL >>>

Heb je nog weinig ervaring met consentbesluiten? Gebruik dan de praktische tips die online staan. Bijvoorbeeld over hoe je gespreksrondes houdt, wat consent is, en hoe je een consentbesluit neemt.

Is iets je niet helemaal duidelijk? Kom je er niet uit? Dan kun je ons mailen. Pieter van der Meché (pvandermeche@sociocratie.nl) en Jette Schneider (jschneider@sociocratie.nl) kunnen je helpen meer plezier uit het Consentspel te halen.

Gratis advies
O ja, nog iets. Advies voor het nemen van consentbesluiten kun je gratis krijgen tijdens een van onze webinars. Zowel het webinar Achtergronden SKM als Online (kring)vergaderen is geschikt. Meld je aan via onze cursusagenda.