GRATIS WEBINAR! 23 SEPTEMBER, 15:30 – 17:00 UUR

Van zelfsturing naar zelforganisatie met de Sociocratische Kringorganisatie Methode (SKM)

Een gesprek met Jamie van der Meulen, Soup en zo.

Jamie van der Meulen, eigenaar van Soup en Zo, was ‘vanaf dag één’ ‘aan het nadenken over de vraag hoe hij zijn bedrijf goed vorm moest geven.’ Hoeveel autonomie 3 winkels van Soup en Zo in Amsterdam nodig hadden om goed te draaien, én hoe hij de verbinding tussen kantoor en de winkels moest vormgeven (hij kocht het bedrijf in 2009). Soup en Zo verkoopt soep en salades, en doet ook catering. Er werken circa 45 mensen op de 3 locaties, een klein team zit op kantoor.

Zelfsturing: het overzicht ontbrak
Zelfsturende teams, waar het bedrijf begin 2017 mee was begonnen, had niet helemaal positief uitgepakt. De teamleden vonden het leuk om bloemen te bestellen of de kas op te maken, maar niemand had het overzicht over wat in hun vestiging gebeurde. ‘Vooral als routines veranderden, ging dat niet vlekkeloos, aldus Jamie van der Meulen. ‘Het was niet duidelijk wie dat dan moest organiseren’

‘Sociocratie heeft structuur en is ook flexibel’
Toen, halverwege 2017, de minpunten van zelfsturing duidelijk werden, dacht Jamie van der Meulen weer aan sociocratie. Hij vertelt: ‘Voor Soup en Zo had ik me steeds afgevraagd: al die mensen, met deels kleine jobs, hoe organiseer je dat nou? ‘Sociocratie gaf een duidelijk beeld hoe je dat kon structureren, met de nodige flexibiliteit, en dat je toch kunt sturen.’

Zelfsturing en leiding, het hoeft elkaar niet te bijten
Het overzicht in handen geven van één iemand is goed voor de winkel, zonder dat diegene meteen een autoritaire manager hoeft te zijn. Zelfsturing en managen, het kan samen. Jamie van der Meulen: ‘Ik had ook behoefte aan structuur, aan een soort verbinding met de medewerkers die er gewoon ís.’ De kringstructuur kon dat bieden, met de dubbele koppeling.

‘Interne communicatie is nu stukken beter’
Jamie van der Meulen: ‘De communicatie tussen de winkels en kantoor is stukken beter, door de dubbele koppeling. Al is de kans groter dat ik nu ook hoor wat ik liever niet hoor… De regelmatige vergaderingen vind ik ook fijn. Het geeft me ook kracht. Want als ik nu een idee heb, kan ik dat in de bedrijfskring neerleggen, en dan komt het via deze kring bij iedereen in de winkels terecht. De structuur geeft me veel houvast.’

Sociocratie tijdens de coronacrisis
In maart moesten de 3 winkels van Soup en Zo dicht door de coronacrisis. Een reorganisatie was nodig. Van der Meulen zegt: ‘Als ik kijk naar die beslissing om centraal te gaan koken bijvoorbeeld: ik weet zeker dat de medewerkers dit plan hebben geaccepteerd omdat ze in de bedrijfskring de kans hadden om het te verbeteren. En die kans hadden ze door Sociocratische Kringorganisatie Methode (SKM). Door deze crisis leer ik veel over sociocratie’.

Ontmoet zelf Jamie van der Meulen: Webinar
Wil je zelf Jamie van der Meulen horen vertellen over zijn evolutie van zelfsturing naar zelforganisatie, en het werken met de Sociocratische Kringorganisatie Methode ook in een periode van coronacrisis? Kom dan naar het gratis webinar!

Jamie zal ook ingaan op de uitdagingen en de valkuilen. Wat werken met de SKM het bedrijf oplevert, maar ook wat het kost. En hoe de organisatie zich met behulp van sociocratisch toepassingen als bijvoorbeeld het gelijkwaardige functioneringsgesprek verder wil ontwikkelen.