Jorn Mols

Samenwerken in Culemborg

De Gelderlander, een beeldbepalende broedplaats voor creatieve professionals in Culemborg, heeft sinds deze zomer sociocratische statuten. Topkring en creatieven trekken nu meer samen op dan toen er een klassiek stichtingsbestuur was.

Jorn Mols, lid van de algemene kring van De Gelderland: ‘In de oude situatie was er altijd een tweedeling tussen bestuur van de stichting en de gebruikers van het pand. Dat was niet helemaal fijn.’ Een aantal leden van het oude bestuur werkte niet alleen in het pand, maar woonde er ook. Dat kon botsen met nieuwe plannen voor ontwikkeling van het pand.In de elf jaar dat het pand nu als broedplaats in gebruik is, is de betrokkenheid van de gebruikers bij de toekomst van De Gelderland gegroeid. Mols: ‘We zochten naar een manier om die betrokkenheid efficiënt te organiseren. Via het Sociocratisch Centrum kwam er een kringstructuur met kringen voor onder meer huurders, bouwen, evenementen en communicatie.Maar de besluitvorming bleef nog bij het bestuur liggen.’ De gebruikers en bewoners waren dan wel sociocratische georganiseerd, de stichting nog niet. Dat wrong. Sinds juni werkt de stichting ook sociocratisch. De akte werd gepasseerd bij notaris Bussink in Rotterdam, gespecialiseerd in sociocratische statuten.

De afstand is weg

In de nieuwe constellatie is die afstand tussen bestuur en de rest van de organisatie verdwenen. Er is immers een duidelijke verbinding tussen die twee, door de leidinggevende van de algemene kring en de afgevaardigde die in de topkring zitten. De tweedeling van vroeger is dus weg. Mols: ‘Gebruikers en bewoners besluiten nu mee. Over wat er gebeurt met huuropbrengsten van de gebouwen, bijvoorbeeld.’

De Gelderland is een oude meubelfabriek aan het station van Culemborg. Na leegstand werd het pand gekraakt, de stichting Bedrijvigheid ontstond om alle initiatieven die er werden ontplooid te besturen. Intussen dacht de gemeente na over herbestemming van het beeldbepalende gebouw. Drie jaar geleden gingen bewoners en gebruikers nadenken over plannen voor herontwikkeling van het complex, dat ruim vierduizend vierkante meter groot is.

Betrokken en efficiënt

Intussen is er geld van de provincie voor een haalbaarheidsonderzoek voor exploitatie van De Gelderland, heeft de eigenaar de grond verpacht aan de gebruikers. De toekomstplannen voorzien in horeca, een theaterzaal en ateliers. Momenteel zijn er negen bewoners en dertien gebruikers.De statuten zijn in de ogen van Mols het begin van een nieuwe ontwikkeling, waarin De Gelderland zich verder ontwikkelt op de ingeslagen weg: betrokken en efficiënt.

Stichtingbedrijvigheid.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *